Üyelik işlemleri ve sorularınız için 0312 231 31 20

 

 

EĞİTİM YAYINCILARI MESLEK BİRLİĞİ – EĞİTİM YAYBİR

HAYSİYET KURULU YÖNERGESİ

Amaç 

Madde 1: Bu yönergenin amacı; Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği – EĞİTİM YAYBİR’in kayıtlı üyelerinin, kanun, ilgili tüzük, yönetmelik ve yönergelere, hak sahipliğinin onur ve saygınlığına, mesleğin örf ve adetlerine uygun bir davranış içinde bulunacakları inancı ile üyelerin gerek EĞİTİM YAYBİR ve EĞİTİM YAYBİR çalışanları ile ve gerekse diğer üyelerle aralarındaki ilişkilerin karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış içinde sürdürülmesini sağlamak; olası aykırı tutum ve davranışların yaptırımlarını düzenlemek ve böylece EĞİTİM YAYBİR’in itibar ve hizmetlerinin aksamaksızın en iyi şekilde yürütülmesini sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2: Bu Yönerge hükümleri EĞİTİM YAYBİR’in kayıtlı üyeleri olan bütün gerçek ve tüzel kişilerin tutum ve davranışlarını kapsamaktadır.

Tanımlar

Madde 3: Bu yönergede geçen;

EĞİTİM YAYBİR               : Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği’ni,

EĞİTİM YAYBİR Üyesi    : EĞİTİM YAYBİR’in üyelerini,

Kanun                                                : 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu,

Bakanlık                                : Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı,

Yönetmelik                            : Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği’ni,

Tüzük                                     : EĞİTİM YAYBİR Tüzüğü’nü,

Disiplin Soruşturması          : Tüzük ve bu Yönerge kapsamında yaptırım uygulanabilecek fiil ve durumların varlığı halinde Yönetim Kurulu tarafından konunun Haysiyet Kuruluna sevkine kadar yapılan inceleme, araştırma, belge toplama, raporlama sürecini,

Disiplin Kovuşturması         : Tüzük ve bu Yönerge kapsamında yaptırım uygulanabilecek fiil ve durumlara ilişkin olarak konunun; Yönetim Kurulunca Haysiyet Kuruluna sevki halinde bu tarihten, resen Haysiyet Kurulunca inceleme yapılması halinde bu incelemenin başlangıcından Haysiyet Kurulu kararının kesinleşmesine kadar olan süreci ifade eder.

Haysiyet Kurulu Çalışma Esasları

Madde 4: Haysiyet Kurulu Genel Kurul tarafından üyeler arasından bir sonraki olağan genel kurula kadar görev yapmak üzere gizli oyla seçilen en az üç üyeden oluşur. Ayrıca asıl üye sayısınca yedek üye seçilir. Kurul, seçimi izleyen yedi gün içinde asıl üyeler arasından bir başkan seçer.

Haysiyet Kurulunca; resen ya da Yönetim Kurulunun talebi üzerine disiplin kovuşturması yapılır; tüzük ve disiplin yönergesinde öngörülen disiplin cezaları ile üyelikten çıkarmaya ilişkin kararlar verilir.

Haysiyet Kurulu, Yönetim Kurulunun disiplin kovuşturması talebini takip eden yedi gün zarfında toplanır. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan asil üyeler yerine sırasıyla en fazla oy alan yedek üyeler ile kurul oluşur.

Disiplin kovuşturması, Haysiyet Kurulunun hakkında kovuşturma başlatılan üyeden yazılı savunmasını talep etmesiyle başlar. Üyeye yazılı savunma talebi, iadeli taahhütlü posta yoluyla iletilir. Üyenin yazılı savunma süresi tebliğ tarihinden başlamak üzere en fazla yedi gündür. Bu yedi günlük süre içerisinde gerekçesi belirtilmek suretiyle Haysiyet Kurulu’na iletilen ek yazılı savunma talepleri Kurul tarafından değerlendirilerek bu taleple ilgili bir karar verilir. Ek yazılı savunma süresi verilmesi halinde kovuşturma süresi, ek süre kadar uzar. Üyenin savunma hakkını kullanmaması hali hariç, savunma alınmaksızın karar verilemez. Üye savunmasını bizzat kurul toplantısına katılarak da yapabilir. Hakkında "Üyelikten Çıkarma" cezası istenilen üye, tanık dinletme, ayrıca belge sunma veya soruşturma belgelerini tetkik etme veya bir vekil vasıtasıyla tetkik ettirme hakkını kullanabilir.

Haysiyet Kurulu, kovuşturma başlatılan üyeden yazılı savunma talep tarihini takip eden 6 ay içerisinde karar vermekle yükümlüdür. Haysiyet Kurulu, incelenen konunun özelliklerini göz önünde bulundurarak gerekli gördüğünde Genel Sekreterlik Hukuk İşleri Bölümünden de şifahi veya yazılı görüş talep edebilir. Haysiyet Kurulu kararlarında çekimser oy kullanılamaz. Haysiyet Kurulu kararları gerekçeli olarak yazılır.

Haysiyet Kurulu, kararlarını gereği yapılmak üzere Yönetim Kuruluna gönderir. Kendilerine iadeli taahhütlü posta ile tebliğ edilen Haysiyet Kurulu kararlarına karşı, EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu, yedi gün zarfında itirazda bulunmaz ise Haysiyet Kurulunun kararı kesinleşir. “Üyelikten Çıkarma” cezası, ilgili üyeye iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilir.

Üyelikten çıkarılma kararlarına karşı ilgili üye, kararın kendisine tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde Haysiyet Kuruluna itiraz edebilir.

Haysiyet Kurulu kararlarına karşı yargı yolu açıktır.

Genel kurul toplantısından önceki kırk beş gün içinde verilen üyelikten çıkarma kararları, genel kurul toplantısını takip eden iş gününden itibaren sonuç doğurur.

Haysiyet Kurulu Üyeliğine Engel Haller

Madde 5: Daha önce disiplin cezası almış üyeler haysiyet kuruluna seçilemezler.

Haysiyet Kurulunda Görev Alacak Üyelerde Aranılacak Nitelikler

Madde 6: Haysiyet Kurulunda görev alacak üyelerin, tercihen hukuk bilgisine sahip olmaları ve birlik üyelerinin saygınlığını kazanmış üyelerden seçilmelerine özen gösterilir.

Haysiyet Kurulunun Görevleri

Madde 7: Haysiyet Kurulunun görevleri şunlardır:

  1. Disiplin yönergesini hazırlamak ve Genel Kurul tarafından onaylanmak üzere Yönetim Kuruluna sunmak,
  2. Gerekli durumlarda resen ya da Yönetim Kurulunun talebi üzerine disiplin yönergesi hükümlerini uygulamak,
  3. Birlik Tüzüğünde ve disiplin yönergesinde öngörülen hallerde üyelikten çıkarma cezası ile diğer disiplin cezalarını vermek.

Haysiyet Kurulunun Özlük Hakları

Madde 8: Haysiyet Kurulu üyelerine Satın Alma, Harcama ve Bütçe Yönergesindeki esaslara göre huzur hakkı ve yolluk ödenebilir.

Yürürlük

Madde 9: Bu yönerge EĞİTİM YAYBİR Genel Kurulu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer, Haysiyet Kurulu ve Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.