Üyelik işlemleri ve sorularınız için 0312 231 31 20

 

                       

EĞİTİM YAYINCILARI MESLEK BİRLİĞİ – EĞİTİM YAYBİR

SATIN ALMA, HARCAMA VE BÜTÇE YÖNERGESİ

 

  1. AMAÇ, TANIMLAR VE DAYANAK
    1. Amaç: Bu yönergenin amacı Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği’nin bütçe, muhasebe, satın alma ve harcama yetki usul ve işlemlerini; EĞİTİM YAYBİR tarafından uygulanacak giriş ve yıllık üye aidatlarının miktarını; EĞİTİM YAYBİR görevlilerine verilecek harcırah tutarlarını; telif hakları takip hizmet ücretlerini ve EĞİTİM YAYBİR Genel Kurullarında onaylanan tahmini bütçelerin uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.
    2. Tanımlar: Bu yönergede yer alan;
      1. EĞİTİM YAYBİR: Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği’ni
      2. YÖNETİM KURULU: Eğitim Yaybir genel kurulunda seçilen yönetim kurulunu,
      3. TEDARİKÇİ: Mal ve hizmet satın alınan satıcı kişi ve firmaları,
      4. EĞİTİM YAYBİR GÖREVLİSİ: Yönetim kurulu tarafından EĞİTİM YAYBİR’i temsil etmek üzere yurtiçinde ve yurtdışında toplantı ve etkinliklere katılmakla görevlendirilmiş yönetim, denetim, haysiyet ve teknik bilim kurul ile çalışma grupları üyelerini, EĞİTİM YAYBİR ücretli çalışanları ile uzman ve danışmanları,
      5. GEÇİCİ GÖREV: Yönetim kurulu tarafından, EĞİTİM YAYBİR görevlilerinin EĞİTİM YAYBİR’i temsilen katılmalarına karar verilen toplantı, etkinlik ve benzeri diğer faaliyetleri,
      6. KONAKLAMA VE YOL GİDERİ: EĞİTİM YAYBİR görevlisine geçici görev kapsamında oda+kahvaltı olarak ödenen konaklama gideri ile gidiş-dönüş seyahat giderlerini,
      7. GÜNDELİK: EĞİTİM YAYBİR görevlisine geçici görev sürecince yemek ve diğer kişisel ihtiyaçlarını karşılamaları için ödenen günlük ücretleri,
      8. HARCIRAH: EĞİTİM YAYBİR görevlisine geçici görev kapsamında ödenen konaklama ve yol gideri ile gündeliklerin tamamını,
      9. MALİ BELGE: Yürürlükteki mali mevzuata uygun olarak ödemeler veya tahsilatlar karşılığında düzenlenmiş fatura, fiş, bilet, gider pusulası, tahsilat ve bağış makbuzu gibi mali belgeleri,
      10. BÜTÇE: EĞİTİM YAYBİR genel kurulunda onaylanan bütçeyi,
      11. DAĞITIM YÖNERGESİ: 2 Aralık 2019 tarihli EĞİTİM YAYBİR Olağanüstü Genel Kurulu’nda onaylanarak yürürlüğe giren ve 26 Kasım 2022 tarihli EĞİTİM YAYBİR Olağanüstü Genel Kurulu ile değiştirilmiş ve onaylanmış Eğitim Yayıncıları Meslek Birliği – EĞİTİM YAYBİR Telif Gelirleri Paylaşım ve Dağıtım Yönergesini ifade eder.
    3. Dayanak: Bu Yönerge, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Telif Hakları Alanında Meslek Birlikleri Yönetmeliği, EĞİTİM YAYBİR Tüzüğü ve diğer ilgili mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
  2. SORUMLULUK

Genel Sekreter veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek bir EĞİTİM YAYBİR görevlisi bütçe tasarısını hazırlar ve Yönetim Kurulunun görüşlerine arz eder. Birlik bütçesinin hazırlanmasından ve Genel Kurula sunulmasından Yönetim Kurulu sorumludur.

  1. ESASLAR

                 Bütçenin hazırlanmasında ve uygulanmasında şu esaslara uyulur:

    1. EĞİTİM YAYBİR’in ilk hesap günü, kurulduğu günden başlar, Genel Kurulca bütçesinin kabulüyle sona erer.
    2. EĞİTİM YAYBİR’in hesap dönemi Ocak ayı birinci gününden başlamak üzere bir takvim yılıdır.
    3. Takvim yılı EĞİTİM YAYBİR’in bütçe dönemidir.
    4. Yönetim Kurulunca bir hesap dönemi için tasarlanan bir yıllık gelir ve gidere göre yıllık bütçe 1 Ocak’ta başlar 31 Aralık’ta sona erer.
    5. Bütçe gelir ve gider olmak üzere iki kısımdır.
    6. Bütçe gelir kısmı bandrol satış gelirlerinden, referans hizmeti ücret gelirinden ve EĞİTİM YAYBİR tüzüğünde belirtilen diğer gelirlerden oluşur;
      1. Telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirler ile bu gelirlerin yatırımından doğan gelirler.
      2. Giriş aidatı ve üyelik aidatı gelirleri ile telif gelirlerinin ve tazminatların tahsilinden elde edilen gelirlerden kesilecek birlik payları.
      3. Bağışlardan ve ölüme bağlı tasarruflardan elde edilen gelirler.
      4. Sahip olduğu herhangi bir malvarlığı ile bu varlıklarından doğan gelirler.
      5. Diğer gelirler.

                 İşbu maddenin (3.6.1.) bendinde belirtilen gelirler, diğer gelirlerden ayrı bir hesapta tutulur.

                 Birlik gelirleri alındı belgesi veya fatura ile tahsil edilir.

    1. Bütçe gider kısmı şu maddelerden oluşur:
  1. Personel giderleri
  2. Yolluk ve gündelikler
  3. Sergi, konser ve benzeri giderleri
  4. Faaliyet alanını ilgilendiren konularda proje yapılması, toplantı, kongre, sempozyum, seminer ve benzeri etkinliklere ilişkin giderler
  5. Faaliyet alanlarına ilişkin hizmet alımı ve diğer işler
  6. Sabit kıymetlere yatırımlar
  7. Yardımlar ve sponsorluklar
  8. Diğer giderler

 

    1. Bütçenin gelir kısmı tahminleri hakkında aşağıdaki hükümler uygulanır:
  1. Gelir, bir evvelki yıl tahsilatı göz önünde tutularak mümkün olduğu kadar gerçeğe yakın tahmin edilir.
  2. Bütçenin gider kısmı, bir önceki yıl giderleri ile cari yıl içinde yapılması düşünülen işler göz önüne alınmak suretiyle, mümkün olduğu kadar aktarmaya ihtiyaç duyulmayacak şekilde düzenlenir.
  3. EĞİTİM YAYBİR bütçesi; gelir cetveli, gider cetveli ile EĞİTİM YAYBİR’in zorunlu organlarından, genel sekreterlikte ve şubelerde çalışan personel kadro ve mevcutlarını gösteren cetvellerden oluşur.
  1. SATIN ALMA VE HARCAMA USÜL VE ESASLARI
    1. Satın Alma ve Harcama Yetkisi:

Satın alma ve harcama yetkisi, işbu yönergeyle belirlenmiş limitler dâhilinde yetkisi olan kişiler tarafından kullanılır.

    1. Satın Alma ve Harcama Yetki Limitleri:
  1. Muhasebe Sorumlusu; Genel Sekreter onayı ile 2.000.-TL’ye kadar satın alma ve harcama yapabilir.
  2. Genel Sekreter; 10.000.-TL’ye kadar satın alma ve harcama yapabilir. Banka hesaplarından para çekebilir, başka hesaplara para havale edebilir. Genel sekreter 10.000.-TL üzeri ve 50.000.-TL altı harcamalarda EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Sayman’dan herhangi ikisinin müşterek imzaları ile satın alma ve harcama yapabilir.
  3. 50.000.-TL üzerindeki satın almalarda EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu kararı gerekir.
    1. Satın Alma Süreci:

Satın alma işlemlerini yapan kişiler, aşağıda belirtilen görev ve politikalara uygun olarak satın alma yaparlar.

    1. Teklif Toplama ve Onay:

Yönetim Kurulu onayı gerektiren satın alma ve harcamalarda;

  1. En az üç firmadan teklif alınır.
  2. Teklifler EĞİTİM YAYBİR yönetim kuruluna sunulur.
  3. Onayın ardından satın alma yapılır.
    1. Sözleşme Gerektiren Satın Almaların Siparişi:

Sözleşme gerektiren satın almalarda taraflarca oluşturulan sözleşme, satın alma onayını veren kişi, kişiler veya kurula sunulur. Onaylanan sözleşme, tedarikçi firmayla karşılıklı imza altına alınarak sipariş aşamasına geçilir.

  1. HARCIRAH USÜL VE ESASLARI
    1. Geçici görevler ve EĞİTİM YAYBİR görevlileri yönetim kurulu kararıyla belirlenir.
    2. Geçici görevde geçirilen her gün için, EĞİTİM YAYBİR görevlisine yurt içinde (500.-TL), yurt dışında (100.-€) GÜNDELİK ödenir.
    3. Konaklama ve yol giderleri, ibraz edilecek mali belgeler karşılığında ödenir.
    4. Toplantılara Ankara dışından katılacak olan yönetim kurulu üyelerine de bu maddede belirlenen gündelik ve harcırahlar ödenir.
    5. Geçici görev sırasında EĞİTİM YAYBİR görevlisi tarafından temsil ve ağırlama kapsamında yapılacak harcamalar, EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanının onayı ile mali belge karşılığında ödenir.
    6. EĞİTİM YAYBİR görevlisine, tahmini harcırah tutarını aşmamak koşuluyla, merkez müdürünün onayı ile geçici görev öncesinde ön ödeme yapılabilir. EĞİTİM YAYBİR görevlisi aldığı harcırah avansını, geçici görevin sona erdiği tarihten itibaren (5) işgünü içinde kapatmakla yükümlüdür.
  2. BÜTÇE UYGULAMA USÜL ve ESASLARI
    1. Harcamalar, bütçeye uygunlukları denetlenerek yönetim kurulu başkanı veya başkan yardımcısının ve saymanın kararı ile yapılır.  
    2. Bütün ödeme ve tahsilatlar mali belge karşılığında yapılır.  8.000.-TL'yi aşan tüm para hareketlerinin banka aracılığıyla yapılması zorunludur. EĞİTİM YAYBİR kasasında 8.000.-TL'den fazla nakit para bulundurulamaz, aşan tutarlar banka hesaplarına yatırılır.
    3. Kira, ücret bordroları, vergi, sosyal güvenlik primi ödemelerinin yapılmasından ve bu konulardaki iş ve işlemlerin yürütülmesinden genel sekreter sorumlu ve yetkilidir.
    4. Bütçe fasılları ve harcama kalemleri arasında aktarma yapmaya yönetim kurulu yetkilidir.
  3. ÜYELİK AİDATLARI
    1. Üyeliğe giriş ödentisi 100.-TL’dir.
    2. Üyelik ödentisi yıllık 240.-TL’dir.
  4. TELİF HAKKI TAKİP HİZMETİ ÜCRETLERİ
    1. Referans Hizmeti Ücretleri: EĞİTİM YAYBİR tarafından; süreli olmayan ilim ve edebiyat eserlerini ithal eden yayma hakkı sahiplerine, bandrol başvurularına dayanak teşkil etmek üzere verilen referans yazıları karşılığında alınacak, "Referans Hizmeti" ücretleri EĞİTİM YAYBİR tarafından birlik faaliyetlerinin sürdürülmesinde kullanılacaktır. Referans hizmeti karşılığı her işlemde, (500) kitaba kadar (25-TL), fazlası için kitap başına (0,090-TL) ücret alınacaktır.
    2. Bandrol Ücretleri: İlim ve edebiyat eserleri hak sahiplerine Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) üzerinden dağıtılan Bandrol ücretlerinden EĞİTİM YAYBİR payına düşen tutar; EĞİTİM YAYBİR tarafından idari harcamalar, telif haklarının takibi ve hak ihlallerinin önlenmesi faaliyetlerinde kullanılacaktır.
  5. YÜRÜRLÜK
    1. Bu yönerge hükümleri, EĞİTİM YAYBİR Genel Kurulunda onaylanmasıyla birlikte yürürlüğe girer ve Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.