Üyelik işlemleri ve sorularınız için 0312 231 31 20

II.Eğitim Toplantısı: “Basım ve Yayın Alanında Hak İhlalleri ve Hak Yönetimi” Kıbrıs’ta Gerçekleşti
12 Mart 2020 15:48

II.Eğitim Toplantısı: “Basım ve Yayın Alanında Hak İhlalleri ve Hak Yönetimi” Kıbrıs’ta Gerçekleşti

6-8 Mart 2020 tarihlerinde Kıbrıs’ta gerçekleştirdiğimiz “Basım ve Yayın Alanında Hak İhlalleri ve Hak Yönetimi” başlıklı II. Eğitim Toplantısı’nı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl Bolu’da gerçekleştirilen I. Eğitim Toplantısı ile birlikte başlayan yıllık toplantılarımız bundan sonra gelenekselleşerek devam edecek.

Bu yıl ki toplantımızda hak ihlalleri ve hak yönetiminin yanı sıra eğitim yayıncılarının karşılaştıkları genel sorunları ele alarak değerlendirmelerde bulunduk. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanımız Celal Musaoğlu gerçekleştirdi.

Toplantının birinci oturumunda EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Can moderatörlüğünde, sırasıyla EĞİTİM YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu, Türkiye Eğitim Yayıncıları Derneği Başkanı Özgür Karaca, YAYBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Tanıttıran, Kıbrıs Işık Kitabevinden Nahide Merlen ve Kıbrıs Khora Yayınlarından Münür Rahvancıoğlu konuşmalarını gerçekleştirdi.

Musaoğlu konuşmasında eğitim yayıncılarının genel sorunlarına değinirken, bu sorunların çözümünde EĞİTİM YAYBİR olarak yapılan çalışmalardan söz etti. Meslek birliğimizin destekleri ile hazırlan “Basılı ve Dijital Yayınlanmış Eser Kopyalamada Telif Hakları ve İhlallerinin Biçim ve Yaygınlığı” adlı araştırma raporunun bazı sonuçlarını da paylaşan Musaoğlu, Türkiye’nin korsanla mücadele konusundaki durumunu gözler önüne serdi.

Karaca da yine eğitim yayıncılarının sorunları üzerinde dururken ders kitapları ve kaynak kitapların durumu ve bunların izinsiz çoğaltımı ile ilgili bilgiler vererek çözüm önerilerini dile getirdi.

Tanıttıran ise Türkiye’de yayınlanan eserlerin KKTC’de izinsiz çoğaltılması üzerinde durarak bu konuda KKTC’nin yasal bir dayanağı olmamasından kaynaklı hak ihlallerinin yaygınlığı ve olağan bir hal alması sorunu üzerinde durdu. Konu ile ilgili KKTC Milli Eğim Bakanlığı başta olmak üzere birçok kurum ile görüşüldüğünü ancak bir sonuç alınamadığını belirten Tanıttıran bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

KKTC’li yayıncılar olarak Merlen ve Rahvancıoğlu da adada yaşadıkları sorunlar üzerinde durarak bu yöndeki mücadelelerinden bahsettiler. Söz konusu sorunlarla ilgili Türkiye’den yayıncılarla yapılan böylesi toplantıların gerekliliğine değinerek ortak çözüm bulma iradesinin önemine vurgu yaptılar.

Toplantının ikinci oturumunda ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Savaş ve Av. Abdullah Egeli konuşmalarını gerçekleştirdi.

Savaş konuşmasında Telif Hakları Genel Müdürlüğü olarak yayıncılık sektöründeki uygulamalarından bahsederek, hak ihlalleri ve hak yönetimi bağlamında uygulanan mevzuat ve yasalardan bilgiler vererek, yayıncıları bu yasa ve mevzuata uygun hareket etmeleri konusunda bilgilendirdi.

Egeli ise toplu hak yönetimi üzerine yaptığı konuşmasında yayıncıların haklarının yönetimi konusunda yasal dayanakları dile getirerek bu konuda yayıncıları bilgilendirdi. Yayıncıların da uygulamada karşılaştıkları sorunları dile getirdiği oturumda karşılık fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantı dilek ve temennilerin ardından Duru Musaoğlu’nun gitar dinletisi ile sona erdi.