KİFAÇ'a Katıldık
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) Türkiye Milli Komisyonu işbirliğinde gerçekleştirilen UNESCO Kültür Sözleşmeleri ve Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi (KİFAÇ) kapsamında ki etkinliğe Eğitim Yaybir’i temsilen Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet YILDIZLAR katıldı.
Etkinlikte konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Haluk DURSUN ( Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı), Dr. Ziya TAŞKENT ( Telif Hakları Genel Müdürü-UTMK (UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi), Prof Dr. M. Öcal OĞUZ (UTMK Yönetim Kurulu Başkanı – UTMK Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komisyonu Başkanı), Prof. Dr. Nilüfer TİMİSİ NALÇAOĞLU (UTMK Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Başkan Vekili), Belgin ASLAN (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı –KİFAÇ Sözleşmesi İrtibat Kişisi), Doç. Dr. Tuba IŞINSU DURMUŞ (UTMK Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Üyesi), Dr. Barış ALPASLAN (UTMK Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri İhtisas Komitesi Üyesi) ve Özlem ECE AYDINLIK (UTMK Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Üyesi) katıldılar.
Oturumları Telif Hakları Genel Müdürü Sayın Ziya Taşkent yönettiği etkinlikte KİFAÇ’ın amaçları ve rehber ilkeleri, kültürel çeşitlilik, kültürel ifadeleri geliştirmeye yönelik ifadeler, kültürel ifadeleri korumaya yönelik yönelik önlemler, eğitim ve kamu bilinci, sivil toplumun katılımı ve uluslararası kültürel çeşitlilik fonu gibi konularda ayrıntılı bilgi sundular. Katılımcı meslek birliklerinin yoğun dikkatini çeken bu konu ile ilgili tartışma bölümlerinde söz alan meslek birliği katılımcıları düşünce ve önerilerini özgürce ifade ederek katkı verdiler. Yayıncılık, sinema, tiyatro v.b. disiplin alanlarının katma değeri yüksek sektörler olarak ifade edilen etkinlikte telif haklarına dayalı endüstrilerin ülke ekonomisine katma değer kazandırdığı gerçeğine işaret ettiler.
Söz konusu sözleşmenin (KİFAÇ) ; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 03-21 Ekim 2005 tarihlerinde Paris’te toplanan Genel Konferansı, 33. Oturumunda kabul edildiği ve Türkiye’nin bu sözleşmeye 2017 yılında taraf olduğu açıklandı.